8 Aralık 2012 Cumartesi

Tekin Sönmez ile bir söyleşi... 

Kırk yıl sonra...

Yansıma Dergisi Efsanesi... 

Aydınlık Gazetesi 
bugün bir söyleşi yayınladıı.


Soru: Sayın Sönmez, kırk yıl çok uzun bir zaman değil mi? Kırk yıl önce yayınladığınız genç kuşak.. bunlar o günkü genç insanlar değil ki! Aradan kırk yıl geçmemiş gibi nasıl bir araya getirdiniz onları? Tekin Sönmez, hiç değişmedi mi?


Yanıt: Evet, güzel bir soru! Şöyle.. şiiri gençlere bırakan, roman ve deneme türü, dahası gazetecilik ile değişik türlerle yazınsal dil algısı ile değişti Tekin Sönmez de

Yansıma Dergisi, sosyal humanist ağırlığı olan, adil bir dünyada eşitlikçi paylaşımı, edebiyat türlerindeki içerikle öneren bir dergiydi. Bu yine var.

Ütopik olmayan, analitik marksist eğilimlere de empati ile sokulan, Fransız Devrimi dersini, daha o günlerde bugünkü cehepelilerden daha iyi okumuş, özdeksel açıdan aydınlanmacı bir dergiydi. 

Yazar olma hedefiyle yola çıkanlar, bugün kitaplarıyla kendilerini kamuya sunmuş durumdalar. Onları yazınsalcı ürünleriyle oluşturan o günkü koşullar, onları bugün siyasi görüşlerine bakarak irdelemeyi gerektirmiyor.

 ‘Nasıl bir araya getirdiniz’ diye, bir sorunuz oldu. Onları, anadilleri değil, düşünsel algı dilleri olan Türkçe, yazısal metin ortak paydası ile bir araya getirdim. 

Daha fazlası için bakınız: Aydınlık Gazetesi,  sayfa 14, 8 Aralık 2012